Fortsätt till huvudinnehåll

Lite mer info om mormyskafiske

Lite mer info om  mormyskafiske för er som ännu inte har blivit bitna!

Skillnaden mellan traditionellt pimpelfiske och mormyskafiske är främst storleken på grejerna man använder. När man tävlar i mormyskafiske använder man ingen pirk som förtyngning som man oftast gör när man fiskar med mormyska på ”vanliga” pimpeltävlingar, s.k. Tafsfiske.

Här får man enbart använda mormyskan, helt utan förtyngning av pirkar eller blykulor på linan. Endast en mormyska alltså, med enkelkrok. Mormyskans storlek får vara max 15mm + krok.
Den vanligaste storleken på mormyskor vid tävlingsfiske ligger på 3-6 mm, så med en mormyska runt 5mm och en lina i tjockleken 0,10 eller 0,12 så räcker det gott för att prova på detta fiske.
Det är viktigt att inte använda för tjock lina till små mormyskor.


Det går alldeles utmärkt att använda vanliga pimpelspön, men en extra känslig topp så att man kan se nappen är nödvändigt. Själva fisket påminner om ”vanligt” pimpelfiske då man med hjälp av olika lockryck och darrningar försöker få fisken att ta mormyskan.


Den stora skillnaden mot pimpelfiske är att man får mäska. Hur mycket och vad man skall använda som mäsk finns det säker lika många åsikter om som det finns fiskare.  Jag (Daniel) Charles och JH Branell har testat lite olika sorters mäsk som används för mete. Och även försökt att hitta olika metoder för hur mycket och hur ofta man skall mäska. Men än så länge har vi inte hittat någon metod eller mäsk som är bättre än något annat. Det är troligtvis lättare att mätta fisken på vintern så för mycket mäsk skall nog inte tryckas ner i hålen i.af.

Även om man får mäska, så är det absolut inte nödvändigt att ha med sig mäsk. Om det är någon som vill prova på att mäska så kommer vi att ha med mäsk till dom som saknar eget. Och Man får givetvis mäska med beten i hålen om man hellre vill det. Maggots, pinkies, bloodworms osv.

En annan skillnad är att all fisk räknas (vi räknar bort gädda) till skillnad från pimpeltävling. Så för en gångs skull blir man glad för en mört på isen!

Vi fiskar även på begränsade områden på sjön, s.k. rutor istället för över hela sjön som på en vanlig pimpeltävling.

Alla deltagare får 2 stycken pinnar med sitt startnummer på vilka används när man borrar sitt hål. Då markerar man hålet med pinnen och då är detta hål fredat med 5 meters avstånd. Sedan kan man ta med den andra pinnen och gå och prova ett hål någon annan stans. Man får alltså ”boka” ett hål medans man fiskar i ett annat. Också en skillnad mot pimpelfiske.

Vi har provfiskat lite olika platser för att hitta rutor som håller fisk och inte är alltför djupa.
Ruta 1 kommer att vara mestadels ca 5-6 meter djup men även grunt mot en meter på ena sidan.
Ruta 2 är något grundare 3-4 meter, men även här finns 5-6 meters djup att fiska på.

Vid provfiske har vi fått mört och abborre i stort sett över hela ytan. Maggot och pinkies har fungerat bra som beten.


Så ta chansen och prova på ett nytt fiske nu i helgen. Alla är hjärtligt välkommna!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halva Mormyskalandslaget 2019 från Skaraborg!

Söndag morgon började tungt för min del.. med en migrän från helvetet vaknade jag till vid 4-tiden och det var först fram emot halv 7 som jag mådde så pass bra att jag funderade på att tävla.

Challe fixade bacon&ägg frukost åt mig och med lite migränmedicin så kändes det sakta bättre..
Han fixade även matlåda till dagen. Tur man har så fina kamrater! :)

Denna dagen kollade jag även ett par gånger så att jag verkligen hade stövlar på mig innan vi kom för långt mot sjön!

Så till VM-Kvalet. Det blev 14st av oss 30 som ville kvala vidare mot vm. Det blev ett ganska bra antal med tanke på rutornas storlek. 30 hade nog vart lite trångt. Men nu fanns det lite armbågsrum iaf.

I strålande solsken radade vi upp oss runt rutan. Jag o Challe stannade längs mittkanten mot andra rutan där jag hade plockat en del småabborre under träningen.Bralle ställde in siktet där Challe fått en mört. Min tanke var att fortsätta att söka abborre med en pinne där vi startade och parkera en pinne nere i "…

Challe och Emma bäst i sverige på mete!

När Tradmete SM avgjordes i slutet på augusti i Nyköping så tog Emma Björnberg från Spinnaren/Järpås hem guldet i damseniorklassen.

Moa Ahlstrand från samma klubb tog hem silver i yngre damjuniorklassen.

Även Benny Svensson från Tibro SFK gjorde en bra insats och slutade 11:a i herrseniorklassen.

Resultatlista tradsm 2018


Nu senast i helgen 8-9 september avgjordes SM i Internationellt mete och även där blev det Skaraborgsguld. Charles "Challe" Fasth tog återigen hem en medalj av den ädlaste valören då han vann elitklassen med platssiffra 2.

Detta var en skön revansch för Challe då han även 2015 hade platssiffra 2, men den gången fick han nöja sig med silver på lägre totalvikt.


Snöigt Mormyska-DM avgjort!

Så kunde till sist en vintertävling avgöras på utsatt datum.  Det var ett par decimeter nysnö på isen som effektivt täckte över det mesta av dom noggrant satta rutornas markeringar, men det var inget större hinder.

Det kom 12st till start, och första rutan visade sig efter ett par inledande fina fiskar för bland andra Leif Börjesson och Conny Edqvist bli mycket svårfiskad. Det gick inte att få igång något vidare fiske i något hål, utan det var diverse ströfiskar.

Bäst fiskade Mormyskadebutanten Jimmy Lagergren som vägde in 595 gramEfter fikapaus med en värmande brasa gav vi oss på ruta 2

Trots att Solen tittade fram så gjorde knappast fisken det, fortsatt oerhört besvärligt fiske men det kämpades på fram till slutet ändå. Daniel Ahlgren vann Ruta 2 med vikten 756 gram.

Efter invägning och sedvanligt räknande så visade det sig att undertecknad fick åka hem med vandringspriset.

J-H Branell tog hem en pokal för dagens största fisk, 292gram vägde den mörten.