Fortsätt till huvudinnehåll

Lite mer info om mormyskafiske

Lite mer info om  mormyskafiske för er som ännu inte har blivit bitna!

Skillnaden mellan traditionellt pimpelfiske och mormyskafiske är främst storleken på grejerna man använder. När man tävlar i mormyskafiske använder man ingen pirk som förtyngning som man oftast gör när man fiskar med mormyska på ”vanliga” pimpeltävlingar, s.k. Tafsfiske.

Här får man enbart använda mormyskan, helt utan förtyngning av pirkar eller blykulor på linan. Endast en mormyska alltså, med enkelkrok. Mormyskans storlek får vara max 15mm + krok.
Den vanligaste storleken på mormyskor vid tävlingsfiske ligger på 3-6 mm, så med en mormyska runt 5mm och en lina i tjockleken 0,10 eller 0,12 så räcker det gott för att prova på detta fiske.
Det är viktigt att inte använda för tjock lina till små mormyskor.


Det går alldeles utmärkt att använda vanliga pimpelspön, men en extra känslig topp så att man kan se nappen är nödvändigt. Själva fisket påminner om ”vanligt” pimpelfiske då man med hjälp av olika lockryck och darrningar försöker få fisken att ta mormyskan.


Den stora skillnaden mot pimpelfiske är att man får mäska. Hur mycket och vad man skall använda som mäsk finns det säker lika många åsikter om som det finns fiskare.  Jag (Daniel) Charles och JH Branell har testat lite olika sorters mäsk som används för mete. Och även försökt att hitta olika metoder för hur mycket och hur ofta man skall mäska. Men än så länge har vi inte hittat någon metod eller mäsk som är bättre än något annat. Det är troligtvis lättare att mätta fisken på vintern så för mycket mäsk skall nog inte tryckas ner i hålen i.af.

Även om man får mäska, så är det absolut inte nödvändigt att ha med sig mäsk. Om det är någon som vill prova på att mäska så kommer vi att ha med mäsk till dom som saknar eget. Och Man får givetvis mäska med beten i hålen om man hellre vill det. Maggots, pinkies, bloodworms osv.

En annan skillnad är att all fisk räknas (vi räknar bort gädda) till skillnad från pimpeltävling. Så för en gångs skull blir man glad för en mört på isen!

Vi fiskar även på begränsade områden på sjön, s.k. rutor istället för över hela sjön som på en vanlig pimpeltävling.

Alla deltagare får 2 stycken pinnar med sitt startnummer på vilka används när man borrar sitt hål. Då markerar man hålet med pinnen och då är detta hål fredat med 5 meters avstånd. Sedan kan man ta med den andra pinnen och gå och prova ett hål någon annan stans. Man får alltså ”boka” ett hål medans man fiskar i ett annat. Också en skillnad mot pimpelfiske.

Vi har provfiskat lite olika platser för att hitta rutor som håller fisk och inte är alltför djupa.
Ruta 1 kommer att vara mestadels ca 5-6 meter djup men även grunt mot en meter på ena sidan.
Ruta 2 är något grundare 3-4 meter, men även här finns 5-6 meters djup att fiska på.

Vid provfiske har vi fått mört och abborre i stort sett över hela ytan. Maggot och pinkies har fungerat bra som beten.


Så ta chansen och prova på ett nytt fiske nu i helgen. Alla är hjärtligt välkommna!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sammanställning av pimpeldm 2024

  Årets pimpelmästare Tomas Leijon Deltävling 2 på Viken Resultaten 2024