Fortsätt till huvudinnehåll

Nya tider inom tävlingsfisket

I helgen som var avgjordes tävlingsmötet i Stockholm som bestämde inriktningen för tävlingsfisket dom närmaste åren. En hel del nytt blev det:

3 manna lag i mete och pimpel.

25% kvot för lag i mete och pimpel.

Individuellt ökas kvoten också till 25% för alla seniorer, veteraner och äldre veteraner, mete och pimpel.

Elborr tillåts i äldre veteranklasserna i grenen pimpel.

Samtliga ovanstående gäller från DM 2017 och SM 2018.

Sm i pimpel 2018 kommer för övrigt att gå på Mälaren/Stockholm.

I grenen mormyska tas nuvarande system med separat vm-kval bort helt och ersätts av en kombinerad sm/vm-kval helg fr.o.m 2018.  Kommande vinter kommer alltså vara enligt gamla systemet med separat sm och vm-kval.

Vad innebär då detta för tävlingsverksamheten i Skaraborg?

För dom som är intresserade av att åka på sm i pimpel och mete är dom nya reglerna mycket positiva. Om vi börjar med lagreglerna.

Nya reglerna 3 manna lag och 25%  gör att det räcker med endast 15 personer för att få skicka 2 lag.

1-4 lag (1 lag till sm)
5-8 lag (2 lag till sm)
9-12 lag (3 lag till sm osv)

Individuellt ökar chanserna också att få åka till sm.

1-12 startande (3st till sm vid minst 3 deltagare)
13-16 startande (4st till sm)
17-20 startande (5 till sm)
21-24 startande (6 till sm)
25-28 startande (7 till sm)
29-32 startande (8 till sm osv)

Elborrsregeln känns ju också positiv vid rejäla vinterförhållanden, Numera finns ju enkla adaptrar som kan kopplas ihop med valfri skruvdragare. Inga större problem på våra breddgrader. Men när isen närmar sig en meter så kan det kanske vara skönt att valet finns.

Dom nya mormyskareglerna innebär ju egentligen inget för tävlingsverksamheten lokalt då det endast gäller sm/vm-kval. Det man kan tycka är synd är att det blir mycket färre antal mormyskatävlingar för dom som är intresserade av en eventuell vm-plats. Noterbart är att t.ex Norge har ett vm-kval system med 6 helger, d.v.s totalt 12 tävlingar alltså.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halva Mormyskalandslaget 2019 från Skaraborg!

Söndag morgon började tungt för min del.. med en migrän från helvetet vaknade jag till vid 4-tiden och det var först fram emot halv 7 som jag mådde så pass bra att jag funderade på att tävla.

Challe fixade bacon&ägg frukost åt mig och med lite migränmedicin så kändes det sakta bättre..
Han fixade även matlåda till dagen. Tur man har så fina kamrater! :)

Denna dagen kollade jag även ett par gånger så att jag verkligen hade stövlar på mig innan vi kom för långt mot sjön!

Så till VM-Kvalet. Det blev 14st av oss 30 som ville kvala vidare mot vm. Det blev ett ganska bra antal med tanke på rutornas storlek. 30 hade nog vart lite trångt. Men nu fanns det lite armbågsrum iaf.

I strålande solsken radade vi upp oss runt rutan. Jag o Challe stannade längs mittkanten mot andra rutan där jag hade plockat en del småabborre under träningen.Bralle ställde in siktet där Challe fått en mört. Min tanke var att fortsätta att söka abborre med en pinne där vi startade och parkera en pinne nere i "…

Challe och Emma bäst i sverige på mete!

När Tradmete SM avgjordes i slutet på augusti i Nyköping så tog Emma Björnberg från Spinnaren/Järpås hem guldet i damseniorklassen.

Moa Ahlstrand från samma klubb tog hem silver i yngre damjuniorklassen.

Även Benny Svensson från Tibro SFK gjorde en bra insats och slutade 11:a i herrseniorklassen.

Resultatlista tradsm 2018


Nu senast i helgen 8-9 september avgjordes SM i Internationellt mete och även där blev det Skaraborgsguld. Charles "Challe" Fasth tog återigen hem en medalj av den ädlaste valören då han vann elitklassen med platssiffra 2.

Detta var en skön revansch för Challe då han även 2015 hade platssiffra 2, men den gången fick han nöja sig med silver på lägre totalvikt.


Snöigt Mormyska-DM avgjort!

Så kunde till sist en vintertävling avgöras på utsatt datum.  Det var ett par decimeter nysnö på isen som effektivt täckte över det mesta av dom noggrant satta rutornas markeringar, men det var inget större hinder.

Det kom 12st till start, och första rutan visade sig efter ett par inledande fina fiskar för bland andra Leif Börjesson och Conny Edqvist bli mycket svårfiskad. Det gick inte att få igång något vidare fiske i något hål, utan det var diverse ströfiskar.

Bäst fiskade Mormyskadebutanten Jimmy Lagergren som vägde in 595 gramEfter fikapaus med en värmande brasa gav vi oss på ruta 2

Trots att Solen tittade fram så gjorde knappast fisken det, fortsatt oerhört besvärligt fiske men det kämpades på fram till slutet ändå. Daniel Ahlgren vann Ruta 2 med vikten 756 gram.

Efter invägning och sedvanligt räknande så visade det sig att undertecknad fick åka hem med vandringspriset.

J-H Branell tog hem en pokal för dagens största fisk, 292gram vägde den mörten.